Інструкція
до практичного заняття №37
Тема: «Санітарно-гігієнічне
обстеження промислових підприємств»
Спеціальність: 224
«Технології медичної діагностики та лікування»
Обладнання:
інструкції
до практичного заняття , реактиви, поглинальні прилади Петрі, Зайцева,
Полежаєва, з пористою пластинкою, електроспіратор «Тайфун Р-20», газові піпетки, фільтри АФА, люксметр,
психрометр, анемометр, термометр.
Джерела
інформації:
Основна:
Литвинова
Г.О. Техніка санітарно-гігієнічних досліджень: посібник. — К.: Вища шк., 1995.
— 282 с.
Литвинова
Г.О., Ванханен В.Д. Гігієна. — К.: Здоров’я, 1994. — 336 с.
Нікберг
І.І., Сергета І.В., Цимбалюк Л.І. Гігієна з основами екології. —К.: Здоров’я,
2001. — 503 с.
Додаткова:
Гігієна
та екологія: підручник / За ред. В.Г. Бардова. — Вінниця: Нова книга,
2006. — 720 с.
Даценко
І.I., Габович Р.Д. Профілактична медицина.
Загальна гігієна з основами екології. — К.: Здоров’я, 2004. — 674 с.
Мета:
Ознайомитись
з приладами та методикою відбору проб повітря робочої зони. Навчитись заповнювати
поглинальні прилади, працювати з приладом «Тайфун Р-20».
Студент повинен знати
|
Студент повинен вміти
|
1.
Вплив
виробничого мікроклімату на організм працюючого.
2.
Профілактика
несприятливого впливу мікроклімату на виробництві.
3.
Поняття шуму,
його джерела, фізичні характеристики.
4.
Вплив шуму на
організм людини.
5.
Шумова хвороба
та її профілактика.
6.
Вплив
ультразвуку на організм людини.
7.
Профілактика
негативного впливу шуму та ультразвуку.
8.
Вплив вібрації
на організм людини.
9.
Вібраційна
хвороба та її профілактика.
10.
Гігієна
розумової праці.
11.
Гігієна праці
жінок, підлітків.
|
1.
Користуватись
психрометром, анемометром, термометром.
2.
Користуватись
поглинальними приладами.
3.
Користуватись електроспіратором «Тайфун Р-20».
4.
Користуватись шумоміром.
5.
Вимірювати та оцінювати параметри мікроклімату
(температуру, вологість, швидкість руху повітря).
6.
Вимірювати інтенсивність шуму.
7.
Відбирати проби повітря за допомогою електроспіратора «Тайфун
Р-20».
8.
Відбирати проби повітря на фільтри.
9.
Дотримуватись
правил техніки безпеки, охорони праці в галузі.
|
Перелік практичних навичок:
1.
Вимірювання та
оцінка параметрів мікроклімату (температури, вологості, швидкості руху
повітря).
2.
Вимірювання
інтенсивності шуму.
3.
Відбір проб повітря за допомогою електроспіратора «Тайфун Р-20».
4.
Відбір проб повітря на фільтри.
5.
Дотримання правил
техніки безпеки, охорони праці в галузі.
Хід роботи:
І. Теоретична
конкретизація знань:
1.
Вплив виробничого
мікроклімату на організм працюючого. Методи визначення та оцінки параметрів
мікроклімату в умовах виробництва.
2.
Профілактика
несприятливого впливу мікроклімату на виробництві.
3.
Поняття шуму, його
джерела, фізичні характеристики.
4.
Вплив шуму на
організм людини. Шумова хвороба та її профілактика.
5.
Вплив ультразвуку
на організм людини.
6.
Профілактика
негативного впливу шуму та ультразвуку.
7.
Вплив вібрації на
організм людини. Вібраційна хвороба та її профілактика.
8.
Гігієна розумової
праці.
9.
Гігієна праці
жінок, підлітків.
10. Правила
відбору проб повітря з метою визначення ступеня його забруднення токсичними
хімічними речовинами.
11. Правила
техніки безпеки при роботі з електроприладами, з електроспіратором "Тайфун
Р-20", з хімічним посудом, реактивами.
ІІ. Практична
робота студента під керівництвом викладача
ІІІ. Контроль
знань
1.
Тестові завдання (додаються)
2.
Ситуаційні
завдання
1.
Оцініть
мікрокліматичні умови робочого місця підсобної робітниці-укладальниці готової
продукції на хлібзаводі: температура повітря 27 - 30℃ в усі пори року, відносна
вологість 75-80%, швидкість руху повітря 0,1 - 0,15 м/с.
2.
Визначте загальний
рівень шуму в цеху, де працюють 5 станків , які створюють рівень звукового
тиску по 80 дБ кожний.
3.
Визначте загальний
рівень шуму в цеху, де працюють 3 станки , які створюють відповідно рівень
звукового тиску 90, 80 і 75дБ кожний.
4.
Рівень шуму на
відстані 1 м від працюючої центрифуги складає 75дБ. Чому він буде дорівнювати
на відстані 10м.
ІV. Висновок до практичного заняття:
1.
Записати результати проведених досліджень.
2.
Провести необхідні розрахунки.
3.
Порівняти результати з нормами, дати гігієнічну оцінку та рекомендації.
V. Домашнє
завдання.
Литвинова
Г.О. Техніка санітарно-гігієнічних досліджень: посібник. — К.: Вища шк., 1995.
с.
37-42, 273-275
Литвинова
Г.О., Ванханен В.Д. Гігієна. — К.: Здоров’я, 1994. с. 292-304