до
практичного заняття №19
Тема: «Гігієна харчування.
Дослідження риби»
Спеціальність: 224
«Технології медичної діагностики та лікування»
Обладнання:
Інструкції
до практичного заняття, Проба риби, лоток, дощечка, ніж, м’ясорубка, ножиці, хімічні
реактиви (розчин Ебера, лужний розчин плюмбуму ацетату, 10 % розчин калію
хромату, 0,1 н. розчин срібла нітрату), конічні
колби 200 мл, циліндр мірний 100 мл, 25 мл, стакани, піпетки, пробірки, бюкси, лійка,
фільтрувальний папір, вата, водяна баня, склянка для зливу, листок чорного та
білого паперу, дистильована вода,
ємність для використаного хімічного посуду, ваги, скляні палички, ємність для
відходів, ємність для харчових відходів, ГОСТи, ДСТУ.
Джерела інформації:
Основна:
Литвинова
Г.О. Техніка санітарно-гігієнічних досліджень: посібник. — К.: Вища шк., 1995.
— 282 с.
Литвинова
Г.О., Ванханен В.Д. Гігієна. — К.: Здоров’я, 1994. — 336 с.
Нікберг
І.І., Сергета І.В., Цимбалюк Л.І. Гігієна з основами екології. —К.: Здоров’я,
2001. — 503 с.
Додаткова:
Гігієна
та екологія: підручник / За ред. В.Г. Бардова. — Вінниця: Нова книга,
2006. — 720 с.
Даценко
І.I., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами
екології. — К.: Здоров’я, 2004. — 674 с.
Мета:
Навчитись
проводити органолептичне та фізико-хімічне дослідження риби.
Навчитись оцінювати результати досліджень і давати гігієнічну оцінку.
Студент повинен знати | Студент повинен вміти |
1. Якісний склад харчового раціону. Значення білків, жирів та вуглеводів в харчуванні людини. 2. Риба і рибні продукти. 3. Гігієнічна характеристика, біологічне значення риби і рибних продуктів. 4. Ознаки псування риби. 5. Хвороби, що передаються через рибу.
|
|
Перелік практичних
навичок:
- Відбір проби риби для фізико-хімічного дослідження.
- Проведення органолептичного дослідження риби.
- Визначення аміаку за Ебером.
- Проведення реакції на сірководень.
- Визначення концентрації натрію хлориду в солоній рибі.
- Дотримання правил техніки безпеки, охорони праці в галузі
Хід роботи:
І. Теоретична
конкретизація знань:
1. Якісний склад харчового раціону. Значення білків, жирів та вуглеводів в харчуванні людини.
2. Риба і рибні продукти.
3. Гігієнічна характеристика, біологічне значення риби і рибних продуктів.
4. Ознаки псування риби.
5. Хвороби, що передаються через рибу.
6. Правила техніки безпеки при роботі з електроприладами, реактивами, хімічним посудом.
ІІ. Практична
робота студента під керівництвом викладача
ІІІ. Контроль
знань
1.
Тестові завдання
(додаються).
2.
Ситуаційні
завдання
1.
При
органолептичному дослідженні риби виявлено: поверхня чиста, луска глянцувата,
погано відокремлюється від шкіри, зябра яскраво-червоного кольору, очі опуклі,
прозорі. При хімічному дослідженні виявлено: реакція Ебера негативна, реакція
на сірководень негативна. Дайте санітарно-гігієнічну оцінку.
2.
При
органолептичному дослідженні риби виявлено: поверхня густо покрито слизом,
луска матова, легко відокремлюється від шкіри, зябра жовтувато-сірого кольору,
очі тьмяні, запалі. При хімічному дослідженні виявлено: реакція Ебера різко
позитивна, реакція на сірководень позитивна. Дайте санітарно-гігієнічну оцінку.
3.
В лабораторію
доставлено на дослідження оселедці. При визначенні вмісту натрію хлориду в рибі
на титрування було витрачено 3,2 мл 0,1
Н розчину срібла нітрату. Визначити вміст солі у рибі та дати гігієнічну оцінку
досліджуваній рибі.
4.
В лабораторію доставлено
на дослідження оселедці. При визначенні вмісту натрію хлориду в рибі на
титрування було витрачено 2,6 мл 0,1 Н
розчину срібла нітрату. Визначити вміст солі у рибі та дати гігієнічну оцінку
досліджуваній рибі.
ІV. Висновок до
практичного заняття:
1.
Записати результати проведених досліджень.
2.
Провести необхідні розрахунки.
3.
Порівняти результати з нормами, дати гігієнічну оцінку та рекомендації.
V. Домашнє
завдання.
Литвинова
Г.О. Техніка санітарно-гігієнічних досліджень: посібник. — К.: Вища шк., 1995.
с.
129-131
Литвинова
Г.О., Ванханен В.Д. Гігієна. — К.: Здоров’я, 1994. с. 190-193